Waar: TattooLab

Oude fabriekstraat 2, Amersfoort

Wanneer: Zaterdag 18 mei 10:00 – 18:00

Tijdens de Bijen flashdagen bij TattooLab kun je zonder afspraak binnenwandelen en een bijentattoo laten zetten.

Dit jaar is het alweer de vijfde editie van dit evenement en er werken meerdere getalenteerde tattoo artiesten mee. Op onze witte muur hangen alle ontwerpen klaar en kun je een keuze maken uit de diverse bijenontwerpen. Alvast nieuwsgierig? Volg ons op Instagram en Facebook om alvast een sneak preview te krijgen van de ontwerpen die we aan het maken zijn. We delen regelmatig updates met voorbeelden!

Waarom een flashdag?

De bijenpopulatie heeft het zwaar en daarom besloten wij van TattooLab om in actie te komen. Van elke bijentatoeage die tijdens de Bijenflashdag wordt gezet, doneren wij 25 euro aan de wilde bij. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld bijdragen aan de groei van zogenoemde ‘bijenvoedselbanken’ of aan educatie rondom het belang van bijen.

We organiseren de Bijenflashdagen een aantal keer per jaar in de studio en op andere locaties. Zo is de studio dit jaar te vinden op de tattooconventie in Dortmund van 3 t/m 5 mei. Voor elke Bijenflashdag bedenken we een nieuw doel om bij te dragen aan de bescherming van bijen en hun leefomgeving.

Samen in actie voor de bijen!

Deze editie werken we samen met stichting Bijenvrienden en Guerilla Gardeners. Twee Nederlandse initiatieven waarbij wij samen direct het verschil maken voor de bijen. Beide zijn met hun werkzaamheden gericht op bewustwording en verschillende activiteiten rondom bijen. Zo organiseren de Guerilla Gardeners workshops, educatieve lezingen en inspireren anderen voor het starten van een eigen bijentuin. Ook zijn ze initiatiefnemers van de Boomspiegelfeesten! Stichting Bijenvrienden is ongetwijfeld bekend van de Nationale Zaaidagen en met name gericht op educatie voor kinderen en basisscholen. Daarnaast speelt deze stichting een belangrijke adviserende rol voor gemeenten en provincies.

Met deze actie willen wij de bewustwording vergroten over het belang van bijen als bijzondere insecten en daarom is een bijentatoeage een prachtige manier om te tonen dat je betrokken bent bij de natuur, om persoonlijke herinneringen aan bijen te koesteren of simpelweg om je liefde voor bijen te uiten. Ons doel is om in de komende jaren minimaal duizend bijen- en hommeltatoeages te zetten, als prachtige kunstwerken op de huid. Als je nog niet toe bent aan een permanente tatoeage, ben je welkom om onze bijenkunstwerken te komen bewonderen. Van de opbrengst van art prints en producten gaat tevens een deel naar het goede doel.

Dankzij deze én voorgaande donaties is het mogelijk om:

  • Meer kennis én biologische inheemse bijenplantjes te verspreiden
  • Kinderen op jonge leeftijd al bewust te maken van het belang van deze diertjes
  • Op verschillende plekken in Amersfoort en Hilversum een educatietuin te starten
  • Lokale wilde bijenpopulaties te voorzien in extra bloemen en voeding
  • De leefomstandigheden van lokale wilde bijenpopulaties aanzienlijk te verbeteren

Hoe werkt het?

Kom langs tijdens een flashdag om een unieke tattoo uit te zoeken, artwork te bekijken of andere items te kopen. Spreekt een van de tattoo ontwerpen jou aan? Dan is het mogelijk om deze dezelfde dag (op basis van beschikbaarheid, wees er dus vroeg bij!) te laten zetten. Is de agenda van de door jou gekozen artiest die dag vol? Dan plannen we je uiteraard in voor een ander moment. Voor alle afspraken die op deze dag worden gemaakt n.a.v. de flashdag, wordt het vooraf vastgestelde bedrag gedoneerd.